Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας

Με ποιήματα στην πατρική Πάτρα

Η φετινή χρονιά του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, συμπίπτει με την περίοδο διοργάνωσης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα, οπότε και αποτέλεσε ιδανική αφορμή ώστε το κάλεσμα μας να είναι Μεσογειακό! Έτσι, το φετινό φεστιβάλ έχει τίτλο Mediterranean 2019 και φιλοξενεί 50 συνολικά ποιητές και ποιήτριες από 10 διαφορετικές χώρες της Μεσόγειου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας Mediterranean 2019 αποτελεί διοργάνωση του Γραφείου Ποιήσεως Πάτρας, σε συνδιοργάνωση με το Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πατρών, τη Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας. Το Φεστιβάλ υποστηρίζουν σημαντικοι φορείς της περιοχής όπως οι: ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Αχάια Κλάους, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ αναπτύσσεται με δράσεις 4 ημερών σε διαφόρους χώρους της πόλης μας, οι οποίες περιλαμβάνουν αναγνώσεις ποίησης, παρουσιάσεις πορτρέτων, ξεναγήσεις, εκθέσεις και αφιερώματα. Καρπός της διοργάνωσης και παρακαταθήκη στη λογοτεχνία αποτελεί η έκδοση επιλεγμένων ποιημάτων των 50 συμμετεχόντων (σε τρεις γλώσσες): στη γλώσσα του κάθε καλλιτέχνη, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, το φεστιβάλ φιλοξενεί τη σημαντική έκθεση «Η εποχή του ολυμπιακού ύμνου – Ολυμπιακοί Αγώνες – στο σπίτι του Κωστή Παλαμά», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής που έγραψε τον Ολυμπιακό Ύμνο, Κωστής Παλαμάς, και σήμερα λειτουργεί ο πολιτιστικός φορέας «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς». Στην έκθεση θα παρουσιαστούν πρωτότυπα αντικείμενα ντοκουμέντα και κειμήλια της Α΄ Ολυμπιάδας του 1896 και της Μεσολυμπιάδας του 1906. Αντικείμενα και έγγραφα που αφορούν την εποχή του ολυμπιακού ύμνου, τεκμήρια που αφορούν το πώς είδαν οι ξένοι τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κειμήλια από τν αθλητικό βίο του Πατρινού Ολυμπιονίκου της Μεσολυμπιάδας των Αθηνών του 1906, Δημητρίου Τόφαλου. Την έκθεση θα εγκαινιάσει την Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 στις 19.00 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λ. Μενδώνη

Το «Γραφείον Ποιήσεως» είναι μια δομή πολιτισμού που υποστηρίζει με τις δράσεις του τη σύγχρονη ποιητική δημιουργία, καταγράφει, αρχειοθετεί, μελετά ποιήματα, ποιητές και ποιήτριες που ζουν και παράγουν στον σύγχρονο ελλαδικό χώρο. Συνομιλεί και συνοδοιπορεί με φορείς, πανεπιστήμια, πανεπιστημιακούς δασκάλους, θεσμούς που υπηρετούν και προάγουν την ποιητική τέχνη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει δημιουργήσει ένα ανθρώπινο δίκτυο συνεργαζόμενο με φιλολόγους, ελληνιστές, κριτικούς λογοτεχνίας, ποιητές και ποιήτριες που με τον δικό τους τρόπο ο καθένας και η κάθε μία συνδράμει τη σύγχρονη ελληνική ποιητική δημιουργία. Οι δράσεις του μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: Ανθολογίες Ποιητικών Πορτρέτων, Ετήσια Βραβεία Ποιήσεως «Ζαν Μορεάς», Λέσχη Ανάγνωσης Ποίησης «Ζαν Μορεάς», τιμητικές εκδηλώσεις – αφιερώματα σε μεγάλους ποιητές της εποχής μας κ.ά.