Ποίημα για την Πλύστρα

«Διάλογος» με τη Βελγίδα καλλιτέχνιδα Mireille Liénard μεταξύ εικαστικού και ποιητικού λόγου στην παραδοσιακή πλύστρα του τηνιακού χωριού Μουντάδος.

Η συνεργασία με την εικαστικό καλλιτέχνιδα Mireille Lienard αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας εικαστικής και ποιητικής εγκατάστασης στον χώρο της δημόσιας πλύστρας, στο χωριό Μουντάδος της Τήνου. Συγκεκριμένα, ένα πρωτότυπο ποίημα, γραμμένο ειδικά για την περίσταση, συνδέθηκε με την έμπνευση της Βελγίδας δημιουργού (φύλλο χαλκού με χάραξη των στίχων, τοποθετημένο μέσα στο νερό) και τη λειτουργικότητα του δημόσιου χώρου (ενταγμένου στο παραδοσιακό δίκτυο του νησιού, ως σημείου αναφοράς στην κοινωνική ζωή των κατοίκων τους προηγούμενους αιώνες με κοινό παρονομαστή την ευεργετική συγκέντρωση του νερού στην πηγή/πλύστρα κάθε οικισμού). 

Η εγκατάσταση έφερε τον τίτλο «Ιστορίες νερού» (Exposition “Histoires d’eau”) και έλαβε χώρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2022, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Τήνου. 

Πρόκειται για μία από τις δράσεις με επίκεντρο τα δημόσια αγροτικά μνημεία του νερού της Τήνου (πηγές, ξινάρια, πλυσταριά) που αποκαλύπτουν τις πολλαπλές πτυχές της ντόπιας ταυτότητας, δίνοντας έμφαση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Τήνου, στην πολιτισμική σημασία των αγροτικών κατασκευών. Οργανώθηκε από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου σε δέκα χωριά του νησιού (Αρνάδο, Μουντάδο, Τριπόταμο, Κτικάδο, Χατζηράδο, Ξινάρα, Σμαρδάκιτο, Καρδιανή, Βεναρδάδο, Πύργο).