Ημερίδα για τις λογοτέχνιδες της Τήνου

Ημερίδα για τις λογοτέχνιδες της Τήνου στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (9/9/2023)

Συμμετοχή με ομιλία στην ημερίδα που οργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Τήνου στις 9 Σεπτεμβρίου 2023 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Κεντρικό θέμα η θέση της γυναίκας στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι στο νησί κατά τις τελευταίες δεκαετίες. 

Το θέμα που θα αναπτύξω αφορά στην λογοτεχνική παρουσία των γυναικών συγγραφέων στην Τήνο. Κάνοντας μια σύντομη, «λιτή» περιήγηση στις συγγραφείς που έλκουν καταγωγή, έχουν ζήσει σε άλλες ηλικίες ή άλλες εποχές, είτε ζουν στην Τήνο, κι ακόμη συγγραφείς που επιλεκτικά διαμένουν εδώ, θα συναχθούν συμπεράσματα και πτυχές με ενδιαφέρον πέραν της τοπικότητας ή του φύλου. Ο γυναικείος λόγος φέρει την κοσμοθεωρία που κάθε προσωπικότητα πρεσβεύει˙ οι τεχνοτροπίες διαφέρουν αισθητά, και ορθώς, έναντι μιας κάποιας ομογενοποίησης (κατά πώς πιστευόταν έως τις αρχές του εικοστού αιώνα)˙ η λογοτεχνική στόχευση δεν περιορίζεται στο γυναικείο κοινό˙ η κριτική ματιά, η αναγνωστική απόλαυση, επηρεάζεται μόνον από το ποιοτικό βεληνεκές και τον δυναμισμό της γραφής. 

Στην ημερίδα θα αναπτυχθούν από άλλους ομιλητές ζητήματα σημαίνοντα όπως η σχέση της γυναίκας με την οικονομία στη διάρκεια του εικοστού αιώνα, η διαχείριση του λαογραφικού πλούτου μέσα από την εκμάθηση παραδοσιακών εργασιών (αργαλειός κ.λπ.), το θρησκευτικό βίωμα στο νησί των δύο δογμάτων, η εκπαίδευση των γυναικών στην προ και μεταπολεμική περίοδο.